Novice

178 računalnikov za otroke, da se bodo lahko šolali na daljavo

 

Na pobudo podjetij Založba Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so podjetja in fizične osebe v dveh dneh zbrali sredstva za nakup 178 računalnikov za socialno ogrožene otroke. Po zaslugi donacije, vredne skoraj 63 tisoč evrov, so šolarji s skupno 59 slovenskih osnovnih šol prejeli računalnike, s pomočjo katerih bodo lahko sodelovali pri pouku na daljavo. Največ donatorjev je podjetij in fizičnih oseb, ki so člani SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, poleg njih pa so v dobrodelni akciji sodelovala tudi druga podjetja.
 
Akcija je stekla prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenih otrokom iz socialno ogroženih družin, in je del širše pobude Skupaj solidarni, prek katere gospodarske organizacije in združenja zbirajo računalnike in tablice za otroke, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeleževati.

 
Na pobudo Založbe Rokus Klett in Modrijan izobraževanja ter prek članstva SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je pred dnevi stekla hitra akcija zbiranja sredstev za nakup osebnih računalnikov za socialno ogrožene otroke. V času koronavirusa, ko šolanje otrok poteka od doma, se je namreč pokazalo skrb vzbujajoče dejstvo, da učenci v Sloveniji v času pouka na daljavo nimajo enakih možnosti za izobraževanje.
 
Na osnovi poziva, ki ga je predsednik društva ravnateljev Gregor Pečan naslovil na ravnatelje in ravnateljice slovenskih osnovnih šol, je svoje potrebe sporočilo 198 šol. Po zbranih podatkih je bilo ugotovljeno, da kar 1299 otrok nima omogočenega dostopa do medmrežja ali osebnega računalnika.
 
Velika večina donatorjev je članov kluba SBC.

Akcija je stekla in v 48 urah smo zbrali 62.860 evrov. Znesek, ki je bil zbran v akciji, omogoča nakup 178 računalnikov. Ti so bili v tem tednu poslani na 59 šol s seznama, ki ga najdete v nadaljevanju.
 
Donacije računalnikov so omogočili Igor Akrapovič, Rok Kvaternik, Katarina Ložar, Elena Doren, Lions klub Ljubljana Ilirija, Založba Rokus Klett, d. o. o., Modrijan izobraževanje, d. o. o., Mladinska knjiga Založba, d. d., Kopija-nova, d. o. o., Tipteh, d. o. o., Maar, d. o. o, Elektronika Borak, d. o. o., Povše metal, d. o. o., Don Don, d. o. o., Schwarz print, d. o. o., Eventus, Novo mesto, d. o. o., Plevnik, d. o. o., Tiskarna Zrinski, d. o. o., RLS merilna tehnika, d. o. o., Ream, d. o. o., Trm Filter, d. o. o., Fragmat, d. o. o., Genis, d. o. o., Optiprint, d. o. o., Riko Ekos, d. o. o. in Maja Stopajnik, IBM Slovenija.
 
Založba Rokus Klett in Modrijan izobraževanje sta akcijo izpeljala prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin. Fundacija ROK je z vsako šolo sklenila donatorsko pogodbo, s katero šola postane lastnica osebnih računalnikov, z zavezo, da jih bo posodila socialno ogroženim otrokom.
 
Akcijo zbiranja računalnikov je SBC – Klub slovenskih podjetnikov soorganiziral tudi kot del iniciative Skupaj solidarni, ki jo sestavljajo organizacije in združenja, ki tvorijo neformalno navezo Gospodarski krog. V to so poleg SBC – Kluba slovenskih podjetnikov povezani še Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija). Tudi v okviru omenjene iniciative so podjetja pokazala izjemen odziv in zbrala 254 računalnikov in tablic ter omogočila dostop do interneta tistim otrokom, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeležiti.

Seznam šol prejemnic in fotografije z nekaterih predaj najdete na spodnjih povezavah.
 
Seznam šol prejemnic

FOTOGRAFIJE:
Predaja računalnikov ravnatelju Osnovne šole Stična Marjanu Potokarju s strani direktorice Založbe Rokus Klett (1)
Predaja računalnikov ravnatelju Osnovne šole Stična Marjanu Potokarju s strani direktorice Založbe Rokus Klett (2)
Predaja računalnikov na OŠ Genterovci
Predaja računalnika na OŠ Bogojina
Predaja računalnika na Dvojezični OŠ I Lendava
Prevzem računalnikov za OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
Prejeti računalniki na sedežu Fundacije ROK                             
 
Več informacij in dodatne izjave: Maruša Dejak, glavna direktorica Založbe Rokus Klett
GSM: 041 609 350, e-pošta: marusa.dejak@rokus-klett.si
 
Fundacija ROK: www.fundacijarok.si
Založba Rokus Klett: www.rokus-klett.si
Modrijan izobraževanje: www.modrijan-izobrazevanje.si


NOVA AKCIJA za pomoč otrokom, ki nimajo dostopa do medmrežja in osebnega računalnika, nakup 300 računalnikov

 

Na pobudo akcije Skupaj solidarni, katere deležnik je tudi SBC, se je odzvala Založba Rokus Klett in naš član Rok Kvaternik. Skupaj s Fundacijo ROK (http://www.fundacijarok.si/) in Modrijan Izobraževanje (https://www.modrijan-izobrazevanje.si/) je stekla poizvedba po slovenskih osnovnih šolah in pripravljen je seznam 57 šol, ki bodo dobile prvih 300 računalnikov (zagotovljeno na zalogi).

Na prijazen odziv predsednika društva ravnateljev, g. Gregorja Pečana, se je odzvalo kar 198 šol in potreb je še veliko več kot 300. Kar 1299 otrok po njihovem mnenju še nima omogočenega dostopa do medmrežja ali osebnega računalnika.

V prvem valu, če bo uspešen, in bodo računalnike dobili naslednji teden, takoj po praznikih, je tako 57 šol (seznam šol in imena ravnateljev priložena) in 300 učencev. Računalnik (po potrebi opremljen s 3G/4G ključkom za dostop do medmrežja) bo strogo namensko določen za uporabo učencem, ki takšno pomoč potrebujejo. Šola in ravnatelj bosta zavezana k točno takšni uporabi z donatorsko pogodbo. V naslednjem šolskem letu bo ravnatelj na isti način avtonomno odločal, kdo od učencev takšen računalnik potrebuje.

Skupen znesek, ki ga je potrebno zbrati in je v ponudbi v prilogi je 109.985 EUR.

Založba Rokus Klett in Modrijan Izobraževanje pristopajo k akciji z zneskom 10.000 EUR; hkrati pa bodo poskrbeli, če sredstev ne bo dovolj, da omogočijo učencem brez dostopa do spleta, tudi ustrezne povezave, ali preko ključkov ali lokalno na omrežje v šoli oz. domačem okolju.

Vabimo vse deležnike v okviru akcije SKUPAJ SOLIDARNI in seveda člane SBC, da se odzovejo na to akcijo. Čas je ključnega pomena in sredstva moramo zbrati do petka do 14h, da se še lahko aktivirajo rezervacije računalnikov, ki opremljeni čakajo na dobavo.

Vljudno prosimo, da se javite na mail našemu članu Roku Kvaterniku na r@rokus.com in pisno sporočite znesek donacije. Rok je do petka, 10. aprila do 14h.
Vsake nove pobude ali morebitnih vprašanj bomo seveda veseli.

Računalnike bomo dobavili šolam in vse donatorje o tem obvestili z dokazili konec naslednjega tedna. V kolikor bo akcija uspešna, bomo z njo nadaljevali teden za tem in zbirali sredstva za dodatnih 300 računalnikov.

Lep pozdrav.

Ekipa SBC

 

Datoteke:

ponudba

prejemniki